Theater in Velsen maken wij samen!

Stadsschouwburg Velsen luidt noodklok


Sinds 12 maart krijgt de Stadsschouwburg Velsen geen theatermakers en artiesten meer over de vloer. Van de ene op de andere dag een lege zaal, geen publiek, geen applaus en dus ook: geen inkomsten! In het spoor van de grote landelijke actie, waarmee de Nederlandse theaters en theatermakers hun inkomstenprobleem onder de aandacht brengen, luidt ook de Stadsschouwburg Velsen de noodklok. Luid en duidelijk. 

Want zonder hulp wordt het theater gedwongen haar deuren te sluiten en raakt Velsen haar unieke theaterpodium kwijt. Dan valt een gerenommeerde plek voor gezamenlijke beleving, ontmoeting en verbinding weg. Voor de duizenden Velsense theatermakers en bezoekers betekent dat een grote aderlating. Daarom laat de schouwburg haar stem horen.

De culturele sector is keihard getroffen door de maatregelen rond het coronavirus. De door het kabinet toegezegde financiële steun gaat naar de gesubsidieerde grootstedelijke instellingen die van landelijk belang zijn. Lokale theaters als de Stadsschouwburg Velsen vallen hierbuiten en worden geacht zelf op te krabbelen. Met de gemeente als enige mogelijke hulp.

Noodkreet van de lokale makers
Kunstenaars, artiesten, culturele organisaties en verenigingen in Nederland lieten afgelopen week al hun stem horen tijdens de landelijke actie Cultuur in Actie! Om de podiumkunst in Velsen op de kaart te zetten, laten wij samen met de lokale amateurverenigingen ook een luide stem horen, want ‘Theater in Velsen maken wij samen!’ Deze video delen wij ook op onze Facebookpagina.

Actie is nodig
Deel deze stem en voeg eventueel jouw stem hieraan toe. Zo verspreiden wij onze noodkreet binnen de regio. Zodat het niemand ontgaat dat wát wij met elkaar doen belangrijk, noodzakelijk en mooi is. Wij moeten dit behouden. Cultuur is onmisbaar. Zeker in deze tijd waarin het ons zoveel troost, verbroedering en creativiteit brengt.

 N.a.v. onze campagne werd op 9 juni dit artikel gepubliceerd in de IJmuider Courant. 


Ook Mieke van der Hulst, Plien&Bianca, Hanneke Drenth en Arie Koomen lieten hun stem horen. Bekijk hieronder hun inzendingen: