Emma Stone wint Oscar voor beste actrice in de film Poor Things


Oppenheimer grote winnaar Oscars!   

De film Oppenheimer van regisseur Christopher Nolan is de grote winnaar geworden van de Oscar-uitreiking vannacht. Het drama over het Manhattanproject, dat de eerste atoombom ontwikkelde, won zeven beeldjes, waaronder de prijs voor beste film. Oppenheimer was genomineerd voor dertien prijzen. Regisseur Christopher Nolan werd bekroond als beste regisseur en acteurs Cillian Murphy en Robert Downey jr. wonnen de prijzen voor beste acteur en bijrolacteur. Murphy droeg zijn beeldje op aan 'alle vredesmakers in de wereld'. Ook de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema viel in de prijzen voor Oppenheimer. Daarnaast won de film de prijzen voor beste muziek en beste montage.


(Hoyte van Hoytema)

De absurdistische komedie Poor Things won vier beeldjes, waaronder de prijs voor beste actrice. Voor Emma Stone was het na La La Land de tweede keer dat zij deze award won. Zij speelt in de film een overleden vrouw die weer tot leven wordt gewekt met de hersenen van haar baby. Poor Things won ook de Oscars voor beste make-up en haar, beste production design en beste kostuums.


(Emma Stone)

De komedie Barbie, de grootste bioscoophit van 2023, was acht keer genomineerd, maar won slechts één beeldje. Zangeres Billie Eilish kreeg de prijs voor het lied What Was I Made For? Het lied I am just Ken was ook genomineerd. Acteur Ryan Gosling, die in de film de rol van Ken vertolkt, was met zijn optreden een van de hoogtepunten van de avond.

Een van de grote verliezers van de ceremonie was Killers of the Flower Moon van Martin Scorsese. De film was genomineerd voor tien beeldjes en verzilverde niets.

De films Anatomy of a Fall en American Fiction wonnen de Oscars voor beste scenario's. Actrice Da'Vine Joy Randolph werd bekroond voor haar bijrol in de tragikomedie The Holdovers. De prijzen voor beste buitenlandse film en beste geluid gingen naar het drama The Zone of Interest, over concentratiekamp Auschwitz.


(Jonathan Glazer (links) regisseur The Zone Of Interest)

Poor Things en The Zone of Interest zijn nu nog te zien in ons filmtheater!
Bestel hier je kaarten voor Poort Things >>
Bestel hier je kaarten voor The Zone of Interest >>