Jeroen van Merwijk ontvangt Edison Oeuvreprijs


Jeroen van Merwijk heeft maandag 28 december 2020 de Edison Oeuvreprijs Kleinkunst ontvangen. De Edison Stichting lauwert van Merwijk om zijn ‘uitgebreide, diverse oeuvre en altijd compromisloze visie’. Zijn twee broers brachten de prijs maandag naar hem toe in Frankrijk, waar van Merwijk momenteel verblijft.

Van Merwijk is cabaretier, kunstschilder en tekst- en liedjesschrijver. Eind jaren tachtig maakte Van Merwijk zijn eerste soloprogramma als cabaretier. Hierna volgden meerdere soloprogramma’s en trad hij ook op met andere cabaretiers onder wie Harrie Jekkers. Het werk van Van Merwijk bestaat voornamelijk uit liedteksten, die hij ook schreef voor onder anderen Adèle Bloemendaal, Hans Dorrestijn en Karin Bloemen. Hij is vele malen in ons theater te zien geweest. Begin december 2019 speelde Jeroen voor de laatste keer bij ons, met zijn Oudejaarsconference in liedvorm.

Begin dit jaar maakte Van Merwijk bekend dat hij uitgezaaide en ongeneeslijke darmkanker heeft. Daarom heeft hij zijn laatste geplande theatertour met de voorstelling 'Zullen we dit jaar gewoon een keertje overdoen?' moeten annuleren.

Wel verscheen begin december het album Leve van Merwijk! Vrienden Zingen Jeroen, waarop dertig collega’s zijn mooiste liedjes vertolken. Op het album, geproduceerd door zijn broer Lucas van Merwijk en geïnitieerd door Herman Finkers, zijn onder meer Paul van Vliet, Jack Spijkerman en Dolf Jansen te horen. Klik hierboven op de afbeelding om het lied te beluisteren.

Buitengewone verdiensten
Eerdere winnaars van de Edison Oeuvreprijs Kleinkunst zijn Ramses Shaffy (2006), Herman van Veen (2010), Andre van Duin (2012) en Youp van ’t Hek (2014). De categorie Kleinkunst kwam in 2014 te vervallen, maar bij hoge uitzondering heeft de Edison Stichting nu toch een vijfde Oeuvreprijs Kleinkunst uitgereikt. Daarbij roemt de Stichting Van Merwijks ‘buitengewone verdiensten’ voor de Nederlandse muziek.