Dit zijn ze, de beste films van 2023 volgens Cineville


De afgelopen weken konden Cinevilleleden stemmen op de goeie films van 2023. Twee winnaars zijn déze week nog te zien op ons doek. Dít zijn de winnaars:

De beste film van 2023: Aftersun
Het hing al in de lucht sinds februari. De geur van zout, zwembadwater en zonnebrandcrème. Een vleugje nostalgie en onbeantwoorde vragen. In de bitterzoete eerste film van Charlotte Wells dacht Sophie terug aan een vakantie met haar vader in Turkije, en deden korrelige videobeelden in Cineville onze eigen herinneringen herleven. Een eerste zoen, een laatste dans. De rest van 2023 bleven we uit- en inzoomen, pauzeren en terugspoelen, zoekend naar de missende stukjes in ons verbleekte geheugen. Het was een jaar met grootse Barbenheimer-knallers, maar uiteindelijk bleef dit kleine debuut het langst nabranden.

Nog eenmalig te zien in Velsen! Bestel hier uw kaarten.

 

Nummer 2: Past Lives
Iedereen die 'm gezien heeft, kent het Past Lives-effect: bij iedere random aanraking in de rij bij de supermarkt, bij iedere toevallig opgevangen blik op de fiets en iedere niet-bewuste placering in de bioscoop, dacht je: in-yun! Daar heb je 't! Een gewone interactie met een ongewone geschiedenis. Misschien was deze persoon in een vorig leven mijn beste vriend, mijn dokter of mijn geliefde. Nog zo'n Past Lives-effect: bij thuiskomst meteen de naam van uw bassischoolvriendje intikken op Google. Wij zijn benieuwd hoeveel verwarrende, hartverwarmende bezoekjes naar de andere kant van de wereld daar uit zijn gekomen. En we zijn blij dat Cinevilleleden dit wonderschone debuut van Celine Song, over de kosmische grootsheid van alledaagse keuzes, naar de top van het jaarlijstje stemden. 

Nog één keer te zien! Bestel hier uw kaarten.

 

Nummer 3: Oppenheimer
Achteraf denkt u: ja natuurlijk werd dit de bestbezochte Cineville-film van 2023 en natuurlijk staat ‘ie hoog in de eindejaarslijst. Regisseur Christopher Nolan staat altijd garant voor een grote hit met hoge ogen. Aan de andere kant: wie had gedacht dat wij ons en masse zouden laten meeslepen door een biografie van 3 uur over een wetenschapper? Oppenheimer was dan ook niet zomaar een biografie over zomaar een wetenschapper, maar een portret, rechtbankdrama en breinbreker in één. En dan was er nog die perfecte tegenhanger in het roze. Barbie bekeek zichzelf in een spiegel, terwijl Oppenheimer bleef staren in een door regendruppels beroerde vijver. 

 

Nummer 4: Anatomy of a Fall
Een Duitse vrouw maakt carrière, maakt een kind, ze gaat vreemd, ze schrijft, ze verhuist, ze flirt, ze vecht – en dan ligt plotseling haar Franse echtgenoot onder het balkon, dood in de sneeuw. Heel verdacht en smeuïg allemaal, niet? Vooral dat ze zo van haar werk hield en misschien iets minder van haar man. Al bij de geniale openingsscène schoven we naar het puntje van onze stoel voor Anatomy of a Fall, waarin de zoektocht naar de waarheid uitmondt in de publieke terechtstelling van een sterke vrouw in een nog sterkere mannenwereld. Schrijver-regisseur Justine Triet serveert verbaal vuurwerk, afgeschoten uit de monden van (o.a.) lievingsactrice Sandra Hüller en een openbaar aanklager you love to hate. En aan het einde van de rit was het allemaal ontleed: de val, het huwelijk en onze zucht naar sensatie. Een terechte Gouden Palm-winnaar en de terechte nummer 4. 

 

Nummer 5: The Blue Caftan
Een verkiezing is pas echt spannend als er ook een underdog meedingt. Die van dit jaar wist de roze confectiekleertjes van de tegenpartij het hoofd te bieden met een handgemaakte blauwe kaftan. En wat voor een! Regisseur Maryam Touzani nam ons mee naar haar thuisland Marokko, dat in Cineville dit jaar beter werd bezocht dan het Hollywood uit Babylon en The Fabelmans, of de slagvelden van Napoleon. In de smalle straatjes van de medina vonden we het kledingatelier van het echtpaar Mina en Halim, waar liefde tot garen werd gesponnen. De aandacht voor ambachtelijkheid is ook op de film zelf van toepassing. The Blue Caftan is originele, delicate en zinnenprikkelende stof, die u wilt delen met uw lievelingsmensen (vriend, partner, geliefde, hoe je het ook wil noemen). We koesteren de vijf prachtige met goud versierde sterren voor deze nummer 5.

 

De rest van de top 10:
6. Barbie
7. The Quiet Girl
8. Tár
9. The Banshees of Inisherin
10. Killers of the Flower Moon

Met de Cinevillepas kunt u voor een bedrag van €22,50 per maand bij meer dan 55 filmtheaters onbeperkt naar de film. Jonger dan 30 jaar? Dan betaalt u zelfs maar €18,50.

Bestel uw Cinevillepas
De Cinevillepas aanschaffen? U bestelt hem voor minimaal vier maanden, daarna is hij maandelijks opzegbaar. En wilt u er vandaag al gebruik van maken? Als u de pas aanschaft, ontvangt u direct een tijdelijke pas in uw e-mail.

Word hier lid van Cineville.