drama

THE BLUE CAFTAN

mogelijk schadelijk tot negen jaar angst

wo 29 maart 2023
Filmtheater Velsen

19:30 - 21:34 uur (geen pauze)

Bestellen

zo 2 april 2023
Filmtheater Velsen

14:00 - 16:04 uur (geen pauze)

Bestellen

di 11 april 2023
Filmtheater Velsen

14:00 - 17:00 uur (geen pauze)

Bestellen


Filmtheater Velsen opende in 2020 de deuren met het mooi ingetogen Marokkaanse drama Adem van de vrouwelijke regisseur Maryam Touzani. Nu bijna drie jaar later is de nieuwe film van dit Marokkaanse regietalent te zien. Touzani toont hierin dat liefde verschillende vormen kan aannemen.

Halim (Saleh Bakri) heeft samen met zijn vrouw Mina (Lubna Azabal) een traditionele kaftanwinkel in de medina van Salé, Marokko. Zijn authentieke handwerk levert schitterende kaftans op. Hun hele huwelijk lang leven ze al met een geheim, maar desondanks heeft het echtpaar een enorme genegenheid voor elkaar. Mina's ziekte en de komst van Youssef, een nieuwe leerling die het vak wil leren, zorgen er voor dat dit fragiele evenwicht onder druk komt te staan. Verenigd in hun liefde, helpen ze elkaar om hun angsten onder ogen te zien.

De fenomenale acteerprestaties van Saleh Bakri en de Belgische Lubna Azabal (eerder o.a. te zien in Incendies, Adam en het Nederlandse El Houb) zorgen samen met de prachtige cinematografie voor een aangrijpende, warme en universele film.

The Blue Caftan werd geselecteerd voor het Internationale Film Festival Rotterdam 2023 en eindige als een van de grote publieksfavorieten van het festival. In Cannes werd de film met een staande ovatie ontvangen en won hij de FIPRESCI-prijs in het Un Certain Regard-programma. In de race voor de Oscars werd het ingezonden als de Marokkaanse kandidaat - een gezien de inhoud verrassende keuze voor een Islamitisch land - waarbij het reikte tot aan de shortlist (de hoogst gewaardeerde 15 niet-Engelstalige films).

★★★★ 'Je raak als kijker bedwelmd door de sensuele sfeer… Overrompelend mooi’ de Volkskrant.

★★★★ ‘Laat je achter met een brok in de keel’ NRC.

★★★★ ‘Touzani kiest voor een klein canvas, de verhalen die ze vertelt zijn groots’ VPRO Cinema.

★★★★ ‘Met haar intieme drama pleit cineaste Maryam Touzani voor een wereld waarin iedereen mag zijn wie hij of zij is’ De Telegraaf.

★★★★★ ‘Indrukwekkend mooie film’ Nederlands Dagblad.


Ook interessant voor u: