documentaire

OEMA FOE SRANAN

met inleiding én nagesprek


za 23 maart 2024
Filmtheater Velsen

15:30 - 17:27 uur (geen pauze)

Bestellen


Oema foe Sranan / Vrouwen van Suriname (1978) is een documentaire van Cineclub Vrijheidsfilms en LOSON (de Landelijke Organisatie van Surinamers in Nederland), gemaakt in context van de destijds recente onafhankelijkheid van Suriname. De film volgt vier krachtige vrouwen, Jetty, Sonja, Somai en Sylvie, die vertellen hoe zij het hoofd boven water hielden in barre omstandigheden. Door middel van hun persoonlijke verhalen geven zij zicht op de geschiedenis van kolonialisme, neokolonialisme en discriminatie. Vrouwen van Suriname (Oema froe sranan) is de eerste documentaire over Suriname gesproken in het sranan tongo en laat zien hoe Suriname ervoor stond in de jaren rond de onafhankelijkheid. Oema foe Sranan werd gerestaureerd door Eye Filmmuseum.

Vooraf, om 15.30, geeft filmjournalist/programmamaker Guus Schulting een inleiding. Guus Schulting is filmjournalist, programmamaker voor o.a. de Black Achievement Month en adviseur voor het Stedelijk Museum Amsterdam, met een specialisme in film uit het Caribisch gebied. Aansluitend aan deze inleiding is de korte making of-documentaire Strijd op 16 mm te zien.

Na afloop is er een nagesprek met Nadia Tilon en Kenneth Soeleman (ex-LOSON leden en als zodanig betrokken bij de film), gemodereerd door Guus Schulting.


Ook interessant voor u: