toneel

Het Indisch Interieur

Met Hans Dagelet, Reinout Bussemaker, Bo Tarenskeen, Amarenske Haitsma e.a.


do 20 oktober 2022
Stadsschouwburg Velsen

20:15 uur (geen pauze)

Bestellen


De aandacht voor ons Indische verleden werd ‘wakker gekust’ met films als De Oost en de boeken van o.a. Alfred Birney en David van Reybrouck. Goed om te weten: nog altijd 2 miljoen Nederlanders hebben een Indische achtergrond.

Reikhalzend werd uitgekeken naar Bo Tarenskeen’s nieuwe toneeltekst over drie generaties Indische Nederlanders. Helemaal toen topacteur Hans Dagelet de hoofdrol voor zijn rekening wilde nemen. Hij speelt de pater familias van een grote Indische familie die zijn erfenis probeert te verdelen over zijn kinderen en kleinkinderen. Drie generaties buigen zich over wat zijn huis herbergt en over het bijbehorende gewelddadige, mysterieuze en complexe verleden. Gaandeweg blijkt iedereen te worstelen met een tropisch trauma dat nog lang niet lijkt afgerond!

Hans Dagelet baarde met zijn rol prachtig opzien. Kester Freriks schreef in de Theaterkrant:
“Het slot is weergaloos mooi, een extreem verstilde scène die Hans Dagelet groots vertolkt.”
“De scènes tussen Dagelet als symbool van het oude Indië en de generaties na hem zijn van grote ontroering en ook herkenning.”

'Hans Dagelet is als de oude vader de spil van de voorstelling. Bijna lucide dwarrelt hij om zijn nazaten heen, en van zijn verleden weg. Door zijn fraai meanderende tekstbehandeling en zijn soms onnavolgbare timing wil je hem voortdurend in de gaten houden.' - De Volkskrant

Naast Hans Dagelet spelen Bodil de la Parra, Reinout Bussemaker, Bo Tarenskeen, Mingus Dagelet en Amarenske Haitsma. 

Tekst en regie: Bo Tarenskeen

Foto: Keke Keukelaar


Ook interessant voor u: