documentaire muziek

DE CAPPUCCINO FILM - HALLELUJAH: LEONARD COHEN, A JOURNEY, A SONG

alle leeftijden grof taalgebruik

di 7 februari 2023
Stadsschouwburg Velsen

14:00 - 16:04 uur (geen pauze)

Bestellen

za 11 februari 2023
Filmtheater Velsen

11:00 - 13:04 uur (geen pauze)

Bestellen


Deze documentaire laat de ontwikkeling van Leonard Cohens carrière zien en focust zich op de ontstaansgeschiedenis van zijn meest bekende en meest gecoverde song, Hallelujah. Cohen werkte er maar liefst zeven jaar aan en op papier telde het uiteindelijk meer dan honderdvijftig coupletten. In eerste instantie werd Hallelujah afgewezen door zijn platenmaatschappij, maar vertolkingen van onder andere Jeff Buckley en Rufus Wainwright wekten het tot leven.

Van Hallelujah bestaan verschillende versies, zoals die van John Cale die niets kon met het oudtestamentische verhaal, of de versie in SHREK waar alle verwijzing naar erotiek moest worden geschrapt. Inmiddels veroorzaakt het lied een haast religieuze ervaring tijdens concerten en festivals en is het de winnende song van veel talentenshow kandidaten. In 2021 stond het lied in Nederland met maar liefst drie versies in de Top2000. Met ontroerende getuigenissen van grote artiesten voor wie het lied een persoonlijke toetssteen is geworden en een schat aan nooit eerder vertoond archiefmateriaal van de Cohen Trust. Waaronder Cohen's persoonlijke notitieboeken, dagboeken en foto's, opnamen van optredens en uiterst zeldzame geluidsopnamen en interviews.

Hallelujah: Leonard Cohen, a Journey, a Song met onder andere Leonard Cohen, Jeff Buckley, John Cale, Brandi Carlile, Eric Church, Judy Collins, Bob Dylan, Glen Hansard, Sharon Robinson en Rufus Wainwright ging in première tijdens het Filmfestival van Venetië.

Op dinsdag 7 februari om 14:00 uur is deze film De Cappuccino Film van de week. U kunt dan genieten van een gratis kopje koffie of thee voorafgaand aan de film.


Ook interessant voor u: