toneel

GELUKZOEKERS OP SUMATRA


vr 3 februari 2023
Stadsschouwburg Velsen

20:15 uur (geen pauze)

Bestellen


Vaderlandse geschiedenis op de planken. Maar wel met een grote actualiteit. Ons land telt bijna 2 miljoen Nederlanders met Indische roots.

Terwijl in Europa de 'Roaring Twenties hoogtij vieren, zoekt een jong Nederlands echtpaar het geluk op een rubberplantage op Sumatra. De contractarbeiders Roekie en Karminah zoeken dat óók. Maar beleven het heel anders en belanden in een systeem van uitbuiting en onderdrukking. Eerst gaan de rubberprijzen skyhigh en feesten de bewoners er op los. Totdat de markt instort. Het oerwoud wordt vernietigd en ontbossing leidt tot verval op de plantage. Iedereen komt bedrogen uit!

De makers van eerdere succesvolle Indië-voorstellingen als De Tolk van Java en Lichter dan ik duiken in de rubber-wereld. Maar het geromantiseerde verleden blijkt een geschiedenis vol ongelijkheid, bedrog en onderdrukking. Theater dat er toe doet!

Geïnspireerd op de in die tijd scandaleuze romans Rubber (1931) en Koelie (1932) van Madelon Székely-Lulofs. Met Stefan Rokebrand, Tara Hetharia, Willem Voogd, Yara Alink en Joenoes Polnaija en Rick van Werd.

Foto: Piek


Ook interessant voor u: