drama thriller

BASIC INSTINCT

DE KLASSIEKER VAN PAUL VERHOEVEN

mogelijk schadelijk tot zestien jaar geweld grof taalgebruik

za 16 oktober 2021
Filmtheater Velsen

20:00 - 22:14 uur (geen pauze)

Bestellen

di 26 oktober 2021
Filmtheater Velsen

20:00 - 22:14 uur (geen pauze)

Bestellen


Paul Verhoevens vierde Amerikaanse productie was omstreden, maar werd een klassieker. Michael Douglas en Sharon Stone zijn aan elkaar gewaagd in zijn mystery thriller over de bloedige moord op een popster in LA. Nick Curran (Michael Douglas) onderzoekt de moord. Hoofdverdachte is de vriendin van de zanger, Catherine Tramell (Sharon Stone), mystery thriller-schrijfster: ze lijkt nauwelijks aangedaan door de dood van haar minnaar. Curieus is de manier waarop de moord is uitgevoerd: een ijspriem was het steekwapen, precies zoals beschreven staat in Trammels laatste boek. Curran ondervraagt en raakt, niet zonder kleerscheuren, verstrikt in de manipulaties van een hyperintelligente verleidster.

Verhoevens Basic Instinct geldt als de spraakmakendste neo-noir titel van de jaren negentig. Spraakmakend: Verhoevens onbekommerde, expliciete weergave van seks – voor puriteins Amerika nog altijd schokkend –, en de vermeend misogyne en LHBTI-vijandige ondertoon lokten krachtig protest uit. Voor Verhoeven was deze film een voortzetting van het thema van De vierde man, waarin Renée Soutendijk Sharon Stone voorgaat als dodelijke blonde verleidster. De Amerikaanse ‘variant’ – nu mét coke, bondage, expliciet geweld en een duizelingwekkende autoachtervolging – werd door de New York Times omschreven als “red-hot, dangerously modern romance”.

Ter gelegenheid van de première van Benedetta, Verhoevens nieuwste die later ook in Filmtheater Velsen te zien zal zijn, brengt Eye Basic Instinct (4K-restauratie) opnieuw uit.


Ook interessant voor u: