documentaire natuurfilm

ALL THAT BREATHES

mogelijk schadelijk tot negen jaar angst

zo 4 december 2022
Filmtheater Velsen

17:15 - 18:55 uur (geen pauze)

Bestellen


De broers Saud en Nadeem begonnen twintig jaar geleden gewonde roofvogels te verzorgen, toen bleek dat het dierenziekenhuis alleen vegetarische vogels toeliet. Hun moeder bracht ze de liefde voor dieren en wetenschap bij, door haar verhalen over geesten in de vorm van dieren en insecten. Nu delen ze hun huis niet alleen met elkaar, hun bedrijf en hun families, maar ook met tientallen roofvogels en uilen. De meeste daarvan zijn Zwarte Wouwen, die massaal de stad bevolken en van wie Indiase moslims geloven dat ze je moeilijkheden weg eten.

New Delhi, waar de broers wonen, is een van de drukst bevolkte steden van de wereld. En misschien ook wel een van de meest vervuilde. Maar ook wonderbaarlijk vol van leven. In onwaarschijnlijk mooi gefotografeerde scènes duiken op de meest onverwachte plekken dieren op. Dieren, insecten en mensen lijken ieder volkomen vanzelfsprekend op hun plek in deze overlopende stad. Alsof ze er altijd al hebben gewoond.

All that breathes is een bijzonder rijke en gelaagde documentaire. Terwijl de moslim-broers hun huis en familie moeten beschermen tegen het politiek-religieuze geweld van de hindoe-regering, voel je ook hoe deze religieuze verschillen onderdeel uitmaken van de ecologie van de stad. En hoewel de stad als levend organisme een cliché is, laat deze film maar weer eens zien hoe waar dat toch is.

All That Breathes won dit jaar de hoofdprijs voor Beste documentaire op twee belangrijke festivals: Sundance en Cannes. Een unicum in de filmgeschiedenis.